İhracatta yeni pazarlara yönelen Türkiyeli iş adamları rotayı Brezilya’ya çevirdi. Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Brezilya İş Konseyi, Brezilya’nın önde gelen kamu ve özel kurum temsilcileri ve iş adamlarıyla yatırım ve işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere Sao Paulo’ya gidiyor. Konsey Başkanı Demir Şarman, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında 7. sırada yer alan Brezilya’da 200 milyar dolarlık yatırım fırsatı olduğuna dikkat çekiyor.
Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Brezilya İş Konseyi ve FIESP (Sao Paulo Eyaleti Sanayiciler Federasyonu) işbirliğiyle düzenlenecek Türkiye-Brezilya İş Konseyi Ortak Yıllık Konferansı’na katılmak üzere Brezilya’ya gidiyor. 9 Kasım’da Brezilya’nın Sao Paulo kentinde gerçekleştirilecek olan konferansa hem Brezilya hem de Türk iş dünyasından yoğun katılım bekleniyor. Konferansta, Türkiye-Brezilya arasındaki arasındaki karşılıklı iş ve yatırım fırsatları değerlendirilecek.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Türkiye-Brezilya İş Konseyi Başkanı Demir Şarman, “Brezilya, aramızda uzak olarak nitelendirilebilecek mesafeye rağmen çok değerli bir iş ortağı olarak Türk ihracatına yeni bir ivme katacak ülkelerden biri. Özellikle turizm, inşaat ve yapı malzemeleri olmak üzere otomotivden gıdaya pek çok sektörde Türk iş dünyası için büyük fırsatlar sağlayan Brezilya, dünyanın da en büyük 7. ekonomisi olarak dikkat çekiyor. Türkiye ile Brezilya arasındaki ticaret, Brezilya lehine seyrediyor. Brezilya’nın Türkiye’ye ihracatı 2016 yılında 1.78 milyar dolar iken, Türkiye’nin Brezilya’ya ihracatı sadece 334 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Bu durumu Türkiye lehine de çevirmek ve aramızdaki uzaklığı daha yakın kılmak adına karşılıklı görüşmeler yapacağız. Yeni pazarlara açılmak ve küresel rekabette daha çok söz sahibi olmak isteyen bu iki ülkenin işbirliği ile çok güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum.”
Brezilyalı Cutrale Grubu Türkiye’nin En Büyük Meyve Şirketine Ortak
Demir Şarman’ın Genel Müdür olarak görev yaptığı Anadolu Etap, Türkiye’nin en büyük meyve şirketi. Anadolu Grubu’nun Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale Grubu işbirliğiyle faaliyete geçirdiği Anadolu Etap, Türkiye’de büyümeye devam ediyor. 2010 yılında faaliyetlerine başlayan şirket, 7 yıl içinde üçüncü meyve suyu fabrikasını da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı açılışla hizmete soktu. Türkiye’de yatırımları 350 milyon dolara ulaşan Anadolu Etap, işlediği meyvenin %50’sini başta Avrupa olmak üzere ABD, Latin Amerika ve Japonya’ya ihraç ederek uluslararası pazarlarda yerini alıyor. Kalan %50’lik meyve miktarı da Türkiye’deki meyve suyu pazarının ihtiyaçlarını karşılıyor.
Anadolu Etap Hakkında:
Türkiye’nin en büyük meyve şirketi Anadolu Etap, Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve dünyanın en büyük portakal suyu üreticilerinden Brezilyalı Cutrale Grubu’nun işbirliği ile kendi fabrikalarında oluşan yüksek kaliteli meyve suyu hammadde ihtiyacını ve taze meyve sektöründeki talebi karşılamak amacıyla 2010 yılında yatırımlarına başladı. Meyve suyu operasyonlarına yaptığı yatırımlar sonucu Mersin ve Denizli’de bulunan fabrikalarında 2016 yılında 3.000 köyden aldığı 180 bin ton meyveyi işlemiştir. Ağustos 2017’de 3. Meyve suyu fabrikasını Isparta’da açan Anadolu Etap, ilk Meyve Paketleme Tesisini yakın zamanda Gönen’de faaliyete alacaktır. Anadolu Etap, Amerika’dan Japonya’ya uzanan geniş bir coğrafyada müşterilerine kesintisiz hizmet vermektedir. İlk fidanını 23 Nisan 2011 tarihinde diken Anadolu Etap bugün 6 farklı bölgede, 25 bin dekar alanda kurulu 7 çiftliğinde 3 milyon 500 bin dikili meyve ağacına sahiptir. Anadolu Etap tüketicilerin hem çocukları hem de kendileri için doğallığından şüphe duymadan, güvenle tüketebilecekleri Türkiye’nin ilk sertifikalı meyve markası Doal’ı Aralık 2015 tarihinde piyasaya sunmuştur. Anadolu Etap uluslararası geçerliliği olan Global G.A.P ve Türkiye’de geçerli olan İyi Tarım Uygulamaları sertifikalarına sahiptir. Aynı zamanda 2016 yılında Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü bahçeleri ve paketleme tesislerini denetleyerek, meyvelerin kalıntı testlerinden güvenle geçtiğini onaylamıştır.