Finans sisteminde insani değerleri ön plana çıkaran, yeni paylaşım ekonomisinin ruhuna inananları bir araya getiren GPAS İSTANBUL sona erdi. Finansal sistemlerin 4.0’ı olarak nitelendirilen ‘insani finans’ felsefesinin temellerinin atıldığı, yenilikçi ürünlerin üretim ekonomisine olumlu etkilerinin masaya yatırıldığı zirve, yerli ve yabancı binlerce ziyaretçi, girişimci ve yatırımcıyı ağırladı. ‘İnsani finans’ kavramı gelecek yıllarda da Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şehirlerinde düzenlenecek etkinliklerle ele alınacak, bu kapsamda geliştirilen yeni ürün ve hizmetler piyasaya sunulacak.
Parayı faizle değil, üretimle, yatırımla büyütmeye dayanan bir finansal sistemi temel alan ‘insani finans’ kavramının ilk kez masaya yatırıldığı “Küresel Katılım Finans Zirvesi, (Global Participation Finance Summit – GPAS İSTANBUL) ikinci gün düzenlenen oturumların ardından sona erdi. Finans sektöründen binlerce profesyonel, girişimci ve yatırımcıyı bir araya getiren zirve, Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankalarının genel müdürlerinin katılımıyla gerçekleşen “İnsani Finansın Öncüsü: Katılım Bankacılığı” paneliyle başladı. Gün boyu devam eden oturumlarda da sektör temsilcileri, bürokratlar ve akademisyenler, insani finans sisteminin topluma ve insana sağlayacağı faydaları masaya yatırırken, bu kapsamda geliştirilebilecek finansal ürünleri ve bu ürünlerin altyapılarını tartıştı.
FİKİR VE PROJE SAHİPLERİ GİRİŞİM SERMAYESİYLE BULUŞTU
Dünyanın dört bir yanından bankacılar, birikim sahipleri, fon yöneticileri, finansal ürün geliştiricileri, bürokratlar, girişimciler, iş insanları, akademisyenler, ekonomistler ve ekonomi alanındaki fikir önderlerinin katıldığı zirvede, dünyanın önde gelen girişim sermayelerini temsil eden kişiler de yer aldı. Bu kapsamda, proje ve fikir sahiplerinin, yatırımcı ve girişim sermayesiyle buluşmasına olanak sağlandı.
EN ÖNEMLİ KONU PARANIN NASIL KULLANILDIĞI
İki günlük zirveyle ilgili değerlendirmelerde bulunan GPAS Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Kılıç, finans sektöründeki tüm aktörlerin GPAS İstanbul’da yer aldığını ve bu kapsamda zirveye olan yoğun ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Paylaşmayı, çalışmayı, üretmeyi, birlikte kazanıp, bölüşmeyi hedefleyen insani finans kavramının, sektördeki tüm aktörler tarafından benimsenmesinin önemine dikkat çeken Kamil Kılıç, “İnsani finansta, bankacılıktan sigortacılığa, yatırım finansmanından, emeklilik fonlarına kadar finansal sistemin tüm paydaşları için paranın nasıl kazanıldığı ilk ve en önemli konudur. Özetle; paradan para kazanmaz. Modelin merkezine üretimi koyar. Üretime dayalı ekonomik modeli destekler. Biz aslında GPAS İstanbul’da bu işin çatısını kurduk. İnsana değer veren sistemlerin, bugün finans dünyasında nasıl bir yer edinebileceğini, bu konuda nasıl bir potansiyel olduğunu, mevcut finansal sistemin aslında sadece bireysel tüketiciler için değil, girişimciler, yatırımcılar için de nasıl zorluklar teşkil ettiğini ortaya koyduk. Bu zirvede ‘insani finans’ın lansmanını yaptıktan sonra, sektörün tüm aktörlerinin bu işi sahiplenmeye devam etmesi, bu sisteme uygun ürünleri sisteme kazandırmaları hayati öneme sahip olacak. Biz kendi adımıza, bu alanlarda çalışmaya, insanı, insanlığı merkeze alan bu sistemi desteklemeye devam edeceğiz. Bu kapsamda ‘insani finans’ kavramını, gelecek yıllarda da Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şehirlerinde düzenlenecek etkinliklerle ele almaya devam edeceğiz” dedi.
“İNSANLIK ORMANI” KURULUYOR
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organizasyonunda düzenlenen zirve kapsamında, hiçbir konuşmacıya plaket takdimi yapılmazken, bunun yerine organizasyon kapsamında oluşturulacağı açıklanan “İnsanlık Ormanı’na” tüm katılımcılar adına birer fidan bağışı gerçekleştirildi.
İnsani Finans nedir?
İslami ya da faizsiz bankacılık olarak sınırlandırılamayacak bir finansal sistemi, faize dayalı olmayan, kaynakları maksimum seviyede üretme ve yatırıma döndürmeye odaklı bir ekonomik felsefeyi tanımlıyor. Nihai hedef olarak parayı artırmayı değil; paranın ve kazancın insanın mutluluğunu, sürdürülebilir refahını ve ekonominin üretim kapasitesini artırmayı odak alırken, üretmeden, istihdam yaratmadan, paradan para kazandırarak, büyümeye çalışan eski finans sisteminin (faize dayalı finans sisteminin) çıkmazlarına karşı, kar-zarar ortaklığına dayalı, paylaşımı esas alan, insani ve ahlaki temelli yatırım araçları ile sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefliyor. İnsani finansta, bankacılıktan sigortacılığa, yatırım finansmanından, emeklilik fonlarına kadar finansal sistemin tüm paydaşları için paranın nasıl kazanıldığı ilk ve en önemli konu.