Dünyada “Digital Signage”, Türkiye’de ise Sistem 9’un “Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranları” adıyla yaygınlaştırdığı sistem, son yıllarda hızlı bir büyüme kaydetti. Dünyada henüz genç bir sektör olan bu alan birçok sektöre sayısız yararlar sağlıyor. Sistem 9 yönetimi, bu yararları 10 madde altında özetledi.
Türkiye’de “Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranları” olarak yaygınlaşan Digital Signage, hemen hemen her alan ve sektörde kullanılabilen yeni nesil bir yayın, reklam, duyuru ve bilgilendirme sistemidir. Kurum ve kuruluşların hedef kitlelerine tanıtım ve bilgilerini, fotoğraf, dijital afişler, videolar ve etkileyici sloganlarla LED ekranlar üzerinden yapıyor.
Günümüzde “Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranları” alanı hızla gelişiyor. Markets & Markets’in yaptığı araştırmaya göre, 2015 yılında pazarın hacmi 16,8 milyar dolar seviyesindeydi. Bu hacmin 2022’ye kadar yüzde 62’lik bir büyümeyle 27,3 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Her ölçekteki kurum ve kuruluşa “Geleceğe Taşıyan Dijital Çözümler” ilkesiyle hizmet veren Sistem 9’un Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Harun Akol, böylesine hızlı büyümenin nedenlerini şöyle açıklıyor: “Sistem tüketici deneyimini en üst düzeye çıkarabilecek bir güce sahip. Sistemin özellikle teknoloji odaklı etkileşim sağlaması gibi avantajlarından dolayı da kullanıcılarının beğenisini topluyor. Tüm bu özellikler Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranlarının hızla büyümesine yol açıyor.”
Dijital ekranların 10 avantajı
Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranlarının (Digital Signage) her ölçek ve her sektördeki kuruluşa çeşitli avantajlar sunduğunu vurgulayan Sistem 9 Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Harun Akol, konuyla ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Yapılan araştırmalar dijital ekranlarda gösterilen bilgi, duyuru ve reklamların geri dönüşü oranı yüzde 83 olarak ölçülüyor. Dijital ekranlardaki içerikler satışları ortalama olarak yüzde 29 artırıyor. Bu ekranlar, müşteri sadakatini yüzde 46, müşteri memnuniyetini ise yüzde 46 çoğaltıyor.
Toplam satış hacminde yüzde 31,8’lik yükselişe neden olurken, tekrar satın almalarda da yüzde 32,8’lik artışlar getiriyor. Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranları mağaza içi trafiği yüzde 32,8 artırıyor. Müşterilerin mağaza içindeki kalış süresini yüzde 30 artırırken, ödeme öncesi kuyruklarda algılanan bekleme süresini ise yüzde 35 azaltıyor. Dijital ekranların marka farkındalığı üzerindeki etkisi yüzde 47,7 olarak ortaya çıkıyor. Müşterilerinin yüzde 59’nun ekranlarda gösterilen reklam hakkında ayrıntılı bilgi talep ettiği gözlendi. Digital Signage güvenlikle ilgili iletişim bilgilendirmelerinde iş yeri kaza oranlarını yüzde 20 azaltıp, çalışanların üretkenliğini de yüzde 20 artırıyor. ‘’