Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği Türkiye Tasarım Haftası başladı. Tasarımın Potansiyeli Paneli’nde konuşan reklam tasarımcısı Serdar Erener, “Türkiye’nin THY dışında dünyadaki milyonlarca kişiye değen bir markası yok. Bunu en iyi tasarım unsurumuz olan yemek ile yaptık. Yani misafirperverlik endüstrisi, Türkiye’nin dünyaya sunacağı en iyi tasarım yoludur. Aynı şekilde mimarlık da çok önemlidir. Mimarlık, müteahhitler üzerinden kaldıraç etkisi yapabilir” dedi.
Tasarım Haftası’nın düzenlendiği Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayın’nda kurulan Trend Alanı’nda 2018 -2019 sezonunda iç mekan tasarımlarında öne çıkan trendlerlerin sergileniyor. Alanda Maksimalizm, Eko-Bio, Retro-Futurizm ve Punk tasarımları bulunuyor.Tüm gün düzenlenen workshoplarda tasarımcılar kendi ayakkabılarını tasarladı.
Tasarım ile tüm endüstrileri buluşturmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) bu yıl ikincisini düzenlediği Türkiye Tasarım Haftası-Design Week Turkey, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. “Tasarımın Potansiyeli” temasıyla gerçekleşen Design Week Turkey’de, yerli ve yabancı 103 konuşmacı yer alırken, 52 tasarım ofisi ve bireysel tasarımcılarla 14 atölye de sergileri ve özel hazırlanan enstalasyonları ile etkinlikte yer alma fırsatı buluyor.
Tasarımın gücü konusunda farkındalık sağlamak, Türk tasarımcıları dünyaya tanıtmak ve rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla düzenlenen Design Week Turkey, Balçiçek İlter’in moderatörlüğünü yaptığı Tasarımın Potansiyeli paneli ile açıldı. Panelde konuşma yapan reklam tasarımcısı Serdar Erener, Türkiye’nin dünyaya tanıtılmasında ve katma değerin artırılmasında kaldıraç etkisi yaratacak tasarım unsurunun; misafirperverlik olduğunu söyledi. Erener “İhracat iyi gidiyor ama tasarımda karnemiz kötü. Türkiye’nin şu anda THY dışında dünyadaki milyonlarca kişiye değen bir markası yok. THY için en iyi yemekleri yapan havayolu dedik ve öyle de oldu. Ve yine bunu en iyi tasarım unsurumuz olan yemek ile yaptık. Yani misafirperverlik endüstrisi, Türkiye’nin dünyaya sunacağı en iyi tasarım yoludur. Aynı şekilde mimarlık da çok önemlidir. Mimarlık, müteahhitler üzerinden kaldıraç etkisi yapabilir” dedi. Reklamcı olarak bir öz eleştiri de getiren Erener, “Biz reklamcılar ise markaların yancısıdır. Bizden bir dinamik çıkmaz. THY’yi alıp, dünyaya en iyi şekilde tanıtırız, o kadar” dedi.
Panel konuşmacılarından yüksek mimar Emre Arolat da bilgi, görgü ve sezgi olmadan yapılan mimarlık tasarımlarının kalitesinin tartışılacağına dikkat çekerek “Mimarlık alanında bu üçü olmazsa olmaz. Birinin eksikliği ortaya çıkan ürünün niteliğine ket vuruyor. Bu üçünün birleştiği yapılardan çok güzel sonuçlar çıkıyor” dedi. Arolat, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın tasarımda gelişmiş bir bölge olmadığını da söyledi.
Trend Alanında 2018 – 2019 sezonu tasarımları sergileniyor
Design Week Turkey kapsamında yer alan Trend Alanında, 2018 -2019 sezonunda iç mekan tasarımlarında öne çıkan trendlerler sergileniyor. Trend alanındaherşeyin en fazla boyut ve yansımada olduğu ve “More is more” mottosuyla tasarlanan Maksimalizm, nostajinin ikonik tasarımlarının futuristik objelerle buluştuğu Retro-Futurizm, geri dönüşüm, alternatif tarım ve doğa mühendisliğinin tasarımda buluştuğu Eko-Bio ve formların bozulduğu, malzemenin ucuz/pahalı kavramının birbirine karıştığı Punk standları bulunuyor.
Workshoplarda kendi ayakkabını tasarlamak mümkün
Design Week Turkey ile “Ben olsaydım bu ayakkabıyı böyle tasarlardım” diyen ziyaretçilerin hayali de gerçek oluyor. Etkinlik kapsamında kurulan ayakkabı tasarım atölyesinde katılımcılara,kendi hayal dünyası ve tasarım becerisi doğrultusunda kendi ayakkabısını tasarlama ayrıcalığı da sunuluyor.