Obez bireylerde böbrek hastalığının gelişme riski normal kilolu bireylere göre iki kat fazla. Obezite, böbrekler üzerindeki iş yükünü arttırarak böbreklere doğrudan zarar verebilirken, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları riskini arttırmasıyla dolaylı yoldan kronik böbrek hastalığına yol açabiliyor. Son dönem böbrek hastalığı gelişen bireylerin tedavisinde diyaliz ve böbrek nakli uygulanamıyor.
BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. Erkan Yardımcı, obezite sorunu olan bireyleri yakından ilgilendiren gelişme hakkında şu bilgileri verdi:
“ABD’de University of South Florida-Health’te yapılan ve sonuçları Obesity Surgery dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, nakil uygulanan birçok merkezde yüksek vücut kitle indeksi (VKİ > 40kg/m2) değerine sahip hastalara böbrek nakli yapılamadığı, vücut kitle indeksi değeri 35 kg/m2‘nin üstünde olup böbrek nakli uygulanan hastalarda ise nakil başarı oranları düştü.
OBEZİTE AMELİYATLARI BÖBREK NAKLİNDE BAŞARIYI ARTIRIYOR
Araştırmada, böbrek nakli planlanan obez hastalarda uzun dönem kalıcı kilo kaybının sağlanması için diyet ve egzersiz uygulamalarının etkili olmadığı ve bu nedenle obeziteye sahip nakil adaylarının, son dönem böbrek yetmezliğinin erken dönemlerinde obezite cerrahisine yönlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu hastalarda obezite ameliyatları sonrasında kilo kaybının sağlanması ve obezite ile ilgili diyabet, hipertansiyon gibi ek hastalıklarda iyileşme olmasıyla nakil için ikinci bir şans yaratılabileceği ve nakil başarı oranlarının arttırılabileceği belirtilmiştir.”
Yrd. Doç. Dr. Erkan Yardımcı, bu konu ile ilgili gelecek yıllarda son dönem böbrek hastalığı olan obez bireylerin sayısının artacağını ve bu hastalar için planlanan böbrek nakilleri için obezitenin potansiyel bir engel yaratabileceğini söylüyor. Yardımcı, kalıcı kilo kaybı sağlanamayan, özellikle diyabet hastalığı olan böbrek nakil adayı obez bireylerde uygulanan obezite ameliyatlarının nakil risklerini azalttığı ve başarı oranlarını yükselttiğini belirtiyor.
Dünyada diyabet ve yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığının en sık nedenleri olup, günümüzde giderek artan obezite çeşitli böbrek hastalıklarına ve böbrek yetmezliğine neden olabilecek risk faktörlerinden biri olarak kabul ediliyor.