Flamants roses dans la banlieue d’Izmir.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nün Altı şeritli yol ve tren yolunu içeren İzmir Körfezi Geçiş Projesi uygulandığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve birinci derece doğal sit alanı yok farz edilmiş olacak.Doğa Derneği uzmanlarına göre yolun yapılması öngörülen bölge flamingonun Türkiye ve tüm Akdeniz’deki en önemli kışlama alanı olup her yıl 10-15 bin flamingoya ve 30-40 bin su kuşuna yaşama imkanı sağlıyor. Yani kuş cennetinde yaşayan kuşların yarısı köprü ayaklarının kurulacağı bölgede besleniyor. Alan uzun yıllardır doğal sit statüsüne sahip ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunan alanın hemen sınırında yer alıyor. Köprü projesi bu haliyle Ramsar ve Bern Sözleşmeleri ile Çevre Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ni ihlal eder nitelikte.

Doğa Derneği uzmanları, flamingonun alandaki yoğun varlığının Google Earth gibi yaygın kullanılan uydu programlarıyla bile görülebileceğini ifade ediyor. Yeşil kıyı bataklıkları arasında kolayca görülebilen binlerce flamingo her yıl bölgede ve tüm Türkiye’de yapılan Kış Ortası Su Kuşu sayımlarında kayıt altına alınıyor. Söz konusu verilerin tamamı karar vericilerin elinde bulunuyor. Köprünün yaratacağı etkinin bölgede üreyen ve beslenen kuşlara, balık türlerine ve deniz memelilerine ne olacağına dair yapılmış herhangi bir çalışma bulunmuyor.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: “Dünyada yaşayan her 20 flamingodan biri köprü yapılmak istenen alanda, İzmir’le iç içe yaşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliği ile bu alanda yaşayan flamingolar için milyonlarca lira harcanarak bir üreme adası yapıldı. Şimdi aynı kuşların beslenme alanını yok etmek istiyorlar. Düşünün bir kere, sizin için bir ev yapıyorlar ama mutfağınızı yerle bir ediyorlar. Nasıl ki insan mutfaksız bir evde yaşayamazsa, flamingolar da beslenme alanları olmadan yaşayamaz. Proje gerçekleştiği takdirde flamingoların dünya nüfusu üzerinde ciddi bir tehdit oluşacak. Hiçbir köprü, hiçbir anıt İzmir’e doğanın sunduğu bu zenginliğin yerini dolduramaz. Paranız varsa istediğiniz yere köprü yapabilirsiniz fakat tek bir flamingonun dahi oraya gelmesini sağlayamazsınız. İzmir’in flamingolarını, paha biçilmez zenginliğini yaşatmak bizim elimizde. Bu nedenle açtığımız davanın takipçisi olacağız.”