Yunus Emre Enstitüsü 2017 yılının üçüncü Türkçe Yeterlik Sınavı’nı 12 Ağustos Cumartesi günü 31 ülke, 32 sınav merkezinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdi.

666 adayın katıldığı Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) iki oturumda gerçekleşti. Adayların; birinci oturumda okuma, dinleme ve yazma becerileri; ikinci oturumda ise konuşma becerileri ölçüldü.

Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adayların katıldığı sınavın sonuçları 20 gün sonra açıklanacak. Başarılı olan adaylara B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilecek.

Başvuru sayısı yaklaşık %80 arttı

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında gerçekleştirilen 2016 yılının üçüncü Türkçe Yeterlik Sınavı’na 370 aday katılırken, bu yılki katılımcı sayısı yüzde %80 artış ile 666 oldu. Sınava tüm dünyadan yoğun ilgi vardı. 31 ülke, 32 şehirde eş zamanlı uygulanan sınava en çok başvuru Azerbaycan’dan oldu. Azerbaycan’ı, Türkiye, Bosna-Hersek ve İran takip etti.

4 temel dil becerisinin (okuma, dinleme, yazma, konuşma) ölçüldüğü Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylar, puanlarına göre B2, C1 veya C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazanacak.

2013 yılından bu yana yılda üç kere uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı’na ilgi her geçen yıl daha da artıyor. Bugüne kadar 4900 adayın katıldığı Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan 3250 aday Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla gerçekleştirilen TYS sonucunda Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.